sv

I Opener

17.01.2021

Om I Opener

Bakgrund
Jag beslöt mig för att starta eget företag efter att jag slutat min anställning som informatör/ombudsman för Synskadades Riksförbund (SRF) våren 2020. Jag trivdes med rollen som informatör, att få utbilda andra i hur det är att leva med en synnedsättning och möta alla dessa människor som ville veta mer och öka sin medvetenhet om tillgänglighet och inkludering.
Eftersom en ideell organisation har sina begränsningar av hur många uppdrag de kan göra och jag såg att det fanns ett stort behov på marknaden, beslöt jag mig för att utbilda.


Företagsidé
I Opener vänder sig främst mot företag, organisationer och myndigheter som önskar få stöd och hjälp i arbetet med bemötande och inkludering på arbetsplatsen.
Idag ställs höga krav på arbetsgivare för tillgänglighet både i den fysiska miljön och digitalt.


Vision
Visionen är att kunna bidra med min expertis, erfarenhet och kunskap inom ämnet funktionsnedsättning och tillgänglighet för att skapa inkluderande och tillgängliga miljöer, plattformar och en ännu mer serviceinriktad personal.
Att kunna försörja mig som egen företagare och göra livet lite enklare för fler.


Tidigare erfarenhet
Jag har varit fullt seende och har i vuxen ålder förlorat synen succesivt.
Under mitt yrkesliv har jag arbetat med service, tillsammans och för andra som har en funktionsnedsättning. Jag började en gång i tiden som personlig assistent. Då synen försämrades sökte jag arbete som kanslist för en ideell förening som anordnade fritidsverksamhet för unga med synnedsättning. Jag har provat på att arbeta som guide i interaktiva utställningar i totalt mörker där jag mött allt från nyfikenhet till okunskap.
Som informatör/ombudsman för Synskadades Riksförbund (SRF) fick jag kunskap i att utbilda andra hur det är att leva med en funktionsnedsättning.
Som informatör samarbetade jag med andra föreningar som DHR och Funktionsrätt
Vi skräddarsydde insiktsutbildningar.
På Trafikförvaltningen Stockholm höll vi insiktsutbildning för bland annat SL:s medarbetare och underleverantörer.
SL är idag ledande i arbetet med social hållbarhet och tillgänglighet för alla. J
ag har ett kursintyg i Synkunskap. Jag har även gått kurser på ADHD center då jag har barn med kognitiv nedsättning.

Min personliga resa

När jag, Annika Wistrand Elfving, kastade frisbee med vänner i 14- års åldern, försvann den plötsligt och sedan fick jag den i huvudet.

Av ögonläkare fick jag beskedet att jag har en ögonsjukdom, Retinits Pigmentosa (RP).

Världen vändes upp och ner.

Innan dess var jag som vem som helst men helt plötsligt var jag annorlunda och stack ut från mängden.

Ögonläkaren sa att min ögonsjukdom var unik. Det sista man önskar som tonåring är att vara annorlunda, vill vara som alla andra.

Nu finns inte mycket syn-rester kvar och jag använder ledarhunden Emma och vit käpp för att orientera mig och undvika hinder på stan.

Det har varit en lång personlig resa. Idag är jag unik och stolt över den jag blivit som människa. Jag är inte mitt funktionshinder utan är en fru, mamma och en ambitiös entreprenör!

Min uppgift är att sprida kunskap om hur man kan underlätta för personer med funktionsnedsättning och skapa bättre förutsättningar för inkludering i samhället.